Leszállás előtt kicsit rázós volt az út: Máltán sosem esik, max. egyszer egy évben; no, mi pont ezen a napon érkeztünk. Forróság van. A forgalom angol, minden fordítva működik. A taxik szabott áron visznek a kért címre a reptérről. Busszal is lehet menni, az lényegesen olcsóbb. A máltai buszokkal utazni élmény :)! A legtöbb régi szerkezet, "mindjárt szétesik" érzést kelt az emberben, de jól karban tartják ettől függetlenül őket. Kicsit gyorsan vezetnek a taxisok is, buszsöfőrök is. A hálózat egész Máltára kiterjed, de fix. menetrendjük nincs, jön, amikor jön, viszonylag sűrűn... 

Máltán nincs bűnözés!!! Ennek oka, hogy csupán 400.000 lakosa van. Vagyis mindenki ismer kb. mindenkit.  Ha elmennek otthonról így nem is zárják az ajtót kulcsra maguk után... Nincs értelme lopni, mert hamar kiderülne, és menekülni sincs nagyon hova. A turisták száma évente kb. 1.700.000! Igen, igen, többszöröse a lakosoknak!

Nyelv: Angolul mindenki beszél. A másik hivatalos nyelv a máltai (afféle sémi nyelv, az arab nyelvhez hasonlítható). Számos angol nyelviskola is működik Máltán. Szerintem ide érdemes a gyerekeket nyári nyelviskolába küldeni: az emberek barátságosak, nincs bűnözés, biztonságban vannak, kell több? 

Érdemes ide látogatni, mert: barátságos, biztonságos, minden hal és tengeri herkentyű friss az éttermekben, nem vágnak át a vendéglátóipari egységekben, a tenger pedig gyönyörű.

Amit érdemes nem kihagyni: éttermek (mindegyik remek), delfin showdelfinekkel úszás -életre szóló élmény naná!-, ki lehet próbálni a búvárkodást, de akár egy egész búvártanfolyamot is el lehet végezni néhány nap alatt, és a végén hajóroncsok közt lehet fotózgatni. A gozoi jeep safari kihagyhatatlan! Remek kis ősrégi járgányokkal bejárni az olykor járhatatlannak tűnő utakat, remek élmény, nekem ez tetszett a legjobban. :) Egyszer le is robbantunk, de aztán jött a túravezető helyi szaki, és megwoodoozta, máris gördültünk tova.  

A forróság nagy. Erre fel kell készülni. Gyakorlatilag ezer éve nincs állandó vízfolyás Málta területén, csak időszakos patakmedrek. Az augusztus a legmelegebb hónap, a szakirodalom inkább a tavaszi hónapokat, a nyár egyéb időszakait ajánlja nyaralásra.

(Én jól bírom a meleget, de olykor még nekem is sok volt az augusztusi hőség.)

FONTOS: St. Juliansben vagy a  környékén érdemes megszállni, itt van élet, minden elérhető innen busszal, de akár taxival is, mert a Málta szigete picurka. (Valetta, a főváros szép, inkább azoknak ajánlott szállásilag, akik teljes nyugalomra vágynak. De ebben az esetben a kisebb szigeteken található hoteleket is érdemes megfontolni.) Vagy St Julian's közelében. Ez a legforgalmasabb város. Minden este bőven lehet válogatni a programok közül. Fiataloknak kiváltképp javasolt: rengeteg a szórakozóhely, egyik a másik mellett, így csak át kell sétálni a következő bejárathoz. Egy éjszaka akár 5-6 szórakozóhelyet is be lehet járni, egyik zenei stílus után a másik.... Van salsa klub is!!! De csak sétálgatni esténként is remek kikapcsolódás.

Tanulság: 

-Fokozott megfázásveszély: kint 45 fok, bent légkondi és jéghideg üditők: gyorsan meg lehet hűlni. (Én megtettem, utolsó napokban fájó torokkal élvezem a napsütést az árnyékból. Nem, nem vagyok sertésinfluenzás! Azért a tüneteket érdemes csekkolni: ha van láz, izom-, végtagfájdalom, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.)  Torokfertőtlenítőt vigyünk, itt Máltán kevés a választék a helyi patikusnál.(Patikába belépve: rengeteg napozókrém, sampon, sminkfelszerelés, a gyógyszerek választéka nem olyan bőséges: van egyféle toroköblögető, egy-kétféle cukorka. Persze, mindenre tartanak valamilyen "ovolást" -családi szleng.  

-Napközben várost látogatni: enyhe öngyilkosság-kísérlet! Valetta szép, el kell oda menni, de ott még a templomokban is meleg van, tehát a jól bevált turista-taktika, miszerint hűsölünk egy kicsit az oltár előtt, nem jön be Máltán. 

-Ápropó, templomok: fedetlen vállal, bokával sem férfi, sem nő nem teheti be lábát ide. A bejáratnál adnak egy helyes kis lepelt, mellyel leplezhetjük leplezetlen vállunkat, bokánkat. Tehát azért nem kell hosszú nadrágban elindulni a 40 fokban várost nézni, de illő elfogadni a bejáratnál a lepleket mindenféle megjegyzés, grimasz nélkül. Tisztelni illik az idegen kultúra szokásait és fejet hajtani előtte.  

-Hajóutak: a szigetek közt hajóval lehet közlekedni. Kisebb hajók esetében fel kell készülni, hogy a hullámzástól kicsit be lehet szédülni hosszú távra egy érzékenyebb gyomorberendezéssel.

 Főleg, amikor a hajó megáll, hogy a vízimádók a lagúnákban úszhassanak. A kevésbé vízimádók ilyenkor hányingerrel küzdhetnek, ami valószínűleg a helyiekben, mint probléma, fel sem merül. Persze, körülöttem mindenki remekül elvolt, szemlátomást csak én koncentráltam arra erősen, hogy egy mm-t se mozduljon meg a fejem, különben tacccsdáwn lesz. Szerencsére visszafelé Gozo és Málta közt egy hatalmas komp jár. (Nincs viteldíj!)  

-Túrák: Mivel Máltának fő bevételi forrása az idegenforgalom, így szervezett utakból kedvünkre válogathatunk; olyan sok van, hogy a bőség zavara komoly döntésképtelen perceket okoz. Aztán persze rájövünk, hogy tulajdonképpen nagyon nem lőhetünk félre, mert nem egy nagy területről van szó, bejárható.

-Látnivalók: A látnivaló vitákat gerjesztő definiálását elkerülve a következő példákat lehet felhozni: gyönyörű kilátás, Azúr-Ablak sziklacsoda, sópárlásra kreált "lyukak" a földben, mítosz-lény búvóhelyét imitáló másik lyuk a földben, azaz Kalypso Barlangjának nevezett sziklahasadék, 400 éves templomok, delfin show, 50 méterről vízbe ugró amerikai, bolgár világbajnok showműsora, érdekes formájú sziklák (bár én az ormányával vizet felszívó elefántot nem tudtam kivenni). Tehát mindenki megtalálhatja a maga definiálásának megfelelő látnivalót. (Vigyázat: Kalypso Barlangjában csúszik a sziklapadló, egy leányzó esett akkorát a hasadékba lefele, hogy a lába, ruhája belehasadt. Tehát tapasz legyen nálunk. És víz, víz, víz!) Málta nagyon szép, elsősorban a tengerparti részek. Augusztusban a forróság miatt elég kopár a szárazföld belseje.

Mdina városa a legszebb, leghangulatosabb. Ha ellátogat ide az ember, igazi időutazáson érezheti magát: a középkori falak megőrizték eredeti állapotukat ez a város a legemlékezetesebb! 

És az igaz, amit Frankie mondott, a helyi manószerű viziember: Máltára vendégként érkezel, és barátként távozol.

Frankie-t meleg szívvel tudjuk ajánlani:

 http://www.gozodiving.com/indexuk.htm

Ha hajóút, ha búvárkodás,ha jeep safari, ha horgászat:           keresd Frankie-t! :) (Nagyon kedves emberke.)

Jó utat!   (Különösen Nektek, Csillusom! Érezzétek magatokat nagyon jól! :)

 Kihagyhatatlan St.Julian's-ben, Máltán:

  • Peppino's Restaurant:http://www.peppinosmalta.com/  (Mi tagadás, életem legfinomabb Saghetti Mariana-ját ettem! Lenyűgöző, még most is érzem az ízét...) A tulajdonos személyesen is felszolgál, és nagyon barátságos, közvetlen a hangulat. "A piros kockás" terítő, a rusztikus berendezés a máltai otthonokba viszi el a vendégeket. 
  • THE VILLA: http://www.thevillamalta.com/ Le MERIDIEN Hotelnél van az étterem, szerintem a legszebb épület Máltán. Rövid lépcsősoron kel felsétálni a teraszra. Minden este élő zene, a tenger gyümölcseivel megszórt pizzájuk felejthetetlen, ilyet máshol nem ehet az ember: csupán 10 euro, megéri, két ember bőven jól is lakik, és elvitelre is rendelhető... (Nem kell hangsúlyozni azért, ha nem a Meridienben van a szállás...:)
  • Dr. Juice is kihagyhatatlan: http://www.drjuice.net/ jeges gyümölcsös italokkal hűsíthetjük magunkat. Egyik finomabb, mint a másik!  Akár kalóriaszegény vacsorának is megteszi, hiszen olyan melegben ez esik a legjobban. 
  • MEDITERRANEO MARINE PARK:http://www.mediterraneo.com.mt/ Ha tehetjük, ússzunk együtt a delfinekkel. A vízben lehet hallani a delfinek hangját is. :) Felnőttnek, gyermeknek egyaránt élmény a javából!

 Én a Berlitz-féle zsebkönyvet vittem magammal:könnyű kis alakú könyv, elfér kis táskában is, informatív. Egyedül a térkép hiányzik belőle, de azt már a reptéren beszerezhetjük ingyen, a katalógusokban megtalálható. Mivel Málta kicsi, ezért minden város ráfér... 

A helyi "animal welfare": http://www.tomasinasanctuary.org/ (a gozoi komphajón reklámozzák. Ha kirándulás közben sérült, elveszett kutyát, macskát talál az ember, hozzájuk fordulhat.

Infók Máltáról:

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lta

http://malta-lap.extra.hu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ittvoltunk.blog.hu/api/trackback/id/tr981327434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása